2011. augusztus 24., szerda

Berze Nagy János: Amikor az ördög Harsányban járt


Berze Nagy János: Amikor az ördög Harsányban járt

Valamikor régen, magam is csak úgy hallottam, hogy a nagyapám mesélte, élt egy boszorkány a nagyharsányi hegy lábánál. Istentelen csúf banya volt, de volt egy olyan szép lánya, hogy messze földön híre támadt. Harkának hívták a lányt, és mondom, olyan híre volt, hogy még maga a főördög is beleszeretett.

Kapta magát, megjelent hát a boszorkánynál, és feleségül kérte a világszép lányt.

Vakarta ám a fejét a boszorkány. Mert hiába volt boszorkány, azért az ördöggel mégsem akart rokonságba kerülni. Azt mondta hát, hogy szívesen odaadja ő a lányát, de nem akármilyen lány az, azt nem veheti el akárki. Ha reggelre, kakaskukorékolásra fölszántja a harsányi hegyet, hát nekiadja.

Nekiveselkedett az ördög még aznap este. Befogott az ekébe egy kakast meg egy macskát. Ennek a nyoma még ma is meglátszik, mert a két állat nem egyformán húzta az ekét, az ördög meg nagyon siettette őket, mert félt, hogy hamarabb megvirrad, mint ahogy ő kész lesz a szántással.

Az öregasszony meg a szobaablakból leste, hogy s mint halad az ördög a munkával. Majd megállt benne az ütő, mikor látta, hogy még nincs reggel, és már csak egy kis barázdányi föld maradt felszántatlan.

Kiszaladt hát a tyúkólhoz, megrángatta a saját kakasának a farkát. A kakas ijedtében kukorékolni kezdett, ezt meg a többi kakas is észrevette. Kukorékolt az ördög kakasa is.

No, méregbe gurult az ördög, hogy így pórul járt, mert hamarább megjött a reggel, mint fölszántotta volna a földet. Kirántotta hát az ekét a földből, s elhajította. Éppen Beremendig dobta. Ahova az eke leesett, egy nagy gödör keletkezett. Még ma is abból bányásszák a követ.

A macska meg a kakas úgy megijedt, hogy nekimentek egyenesen a Drávának. Azóta olyan kanyargós a Dráva.

Az ördög meg elkáromkodta magát, és lefutott a hegyről. Azóta ezt ördögbarázdának hívják. De annyira futott, hogy mindkét csizmáját elvesztette. Az egyikből lett a siklósi szőlőhegy, a másikból meg a várhegy. Ő maga meg gyorsan belebújt a földbe. Ahol belebújt, onnan büdös víz jön ki azóta is, mint a záptojás. Azóta itt van Harkány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...